Ciobănesc românesc mioritic

Ciobănesc românesc mioritic

Mioritic pásztorkutya
Ciobănesc românesc mioritic FCI  standard
Származási hely: Románia
Rendeltetés: Kiváló juhászkutya, megvesztegethetetlen őrkutya és nagyszerű kísérőkutya.
FCI besorolás: I. fajtacsoport – juhász- és pásztorkutyák a svájci havasi kutyák kivételével. Szekció: 1.1 – juhászkutyák munkavizsga-kötelezettség nélkül.
Általános megjelenés: Nagytestű kutya, de soha sem nehézkes, robosztus és látványos. szőre a fejen, a teljes testen és a végtagokon hosszú és dús. A kanok magasabbak és erősebbek, mint a szukák.
Fontos arányok:
– A testhossz és marmagasság aránya 11:10.
– A mellkas mélysége körülbelül a marmagasság 50%-a.
– Az arckoponya egy kicsit rövidebb, mint az agykoponya.
Viselkedés/karakter: Kiegyensúlyozott és nyugodt. A fajta nagyon megfelel nyájak őrzésére, nagyon bátor és hatásos harcos a ragadozók ellen (medve, farkas, hiúz). Idegenekkel szemben bizalmatlan. Nagyon szereti a gyerekeket.
Fej: erős, masszív, fontos, hogy arányos legyen a testhez. Az agykoponya megfelelő szélességű, kicsit domború. Az arckoponya és az agykoponya felső vonala majdnem párhuzamos. Szemből nézve a fejtető kissé domború. A járomcsont kissé kiemelkedő. A nyakszirtcsont jól kivehető. A stop nem túl kifejezett. Az arcorri rész kicsit rövidebb, mint az agykoponya, jól fejlett, az orrtükör felé keskenyedik, de soha nem hegyes. Az orrtükör széles, jól fejlett, fekete. A pofák nem kiemelkedők. Az ajkak: vastagak, jól illeszkedőek, erősen pigmentáltak. Az állkapocs erős, a fogazat komplett, erős, egészséges, jól beágyazott fehér fogakkal, ollós harapással.
Szemek: Megfelelő méretűek, ferdék, mogyorószínűek, sötét vagy kevésbé sötét barnák, soha nem sárgák. Kifejezésük nyugodt és intelligens. A szemhéjak jól pigmentáltak.
Fülek: Viszonylag magasan tűzöttek, “V” alakúak, 10-15 cm hosszúak, lelógók és a pofához simulók, a végük kicsit lekerekített. A fülvágás tilos.
Nyak: Megfelelő hosszúságú, széles és erős, száraz.
Törzs: Jól fejlett. A felső vonal egyenes, jól alátámasztott. A mar közepesen kiemelkedő. A hát vízszintes, erős és izmos. Az ágyék megfelelően hosszú, széles és nagyon izmos. A far izmos, megfelelő dőlésű a faroktő felé. A mellkas széles, nem túl hosszú, a magassága körülbelül a marmagasság fele, jól ívelt bordákkal. A has kicsit megemelkedett, de nem agárszerűen felhúzott.
Farok: magasan tűzött, nyugalmi állapotban lelógó, a csánkig érő vagy azon túlnyúló, figyelmi állapotban megemelve hordott, kicsit ívelten a hátvonal felé emelkedhet, de soha nem fordulhat a hátra. A farok vágás tilos.
Végtagok: A mellső végtagok elölről és oldalról nézve jó szögelésűek. A lapocka megfelelően hosszú, ferde, nagyon izmos és jól illesztett, lapocka és a karcsont szögelése: 100-105 fok. A felkar megfelelően hosszú, nagyon izmos. Az alkar megfelelő hosszú, erős és izmos. Az elülső lábtő határozott, a lábközép oldalról nézve kissé szögelt. A mancsok oválisak, zártak és masszívak, az ujjak szorosak és íveltek, a karmok hamuszürkék. A hátulsó végtagok nagyon izmosak és erősek, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak. Kissé nyitott szögelések. A comb hosszú, széles és nagyon izmos. A térd szöge körülbelül 100-105 fok. A lábszár megfelelően hosszú, izmos, jó csontozattal. A csánk közepes magasságú, erős, jól szögelt, nem hajlik sem kifelé, sem befelé. A hátulsó lábközép nem túl hosszú, robosztus, oldalról nézve majdnem függőleges. A hátsó mancsok egy kicsit hosszúkásabbak, mint a mellsők. A farkaskörmök nem számítanak hibának.
Mozgás: Harmonikus, rugalmas, jól koordinált, erős és könnyed. A kedvelt mozgásforma az ügetés, a vágta hosszantartó és kiegyensúlyozott.
Bőr: Vastag, feszes és jól pigmentált.
Szőr: A fejen és a testen dús, erős tapintású, egyenes és hosszú, minimum 10 cm, az aljszőrzet még dúsabb, világos színű. A végtagokon a szőr rövidebb, a farok szőrrel dúsan borított.
Szín: Egyszínű: fehér vagy szürke: Tarka: az alapszín fehér, a foltok jól körülírtak, feketék vagy szürkék.
Méret: A marmagasság kanoknál minimum 70 cm, szukáknál minimum 65, ideális 70 cm. A testtömeg arányos a magassággal.
Hibák: Bármilyen eltérés a fent leírtakhoz képest, a hibát a súlyosságától függően kell értékelni. Vágott farok, túlsúlyos vagy sovány egyed, rövid szőr (kevesebb mint 8 cm), a hátra kunkorodó vagy gyűrűben hordott farok, foghiány (P1 kivételével), kifelé vagy befelé álló könyök, nehézkes mozgás.
Súlyos hibák: Nem kifejezett nemi jelleg, atipikus kifejezés, kerek, kidülledő szemek, nem azonos színű szemek, felálló fülek, göndör vagy a standardtól eltérő szerkezetű szőr, deformált felső vonal, nyitott, kifelé vagy befelé forduló mancsok, nagyon nyitott szögelések a hátulsó végtagokon, tehénállás, apró foltok.
Kizáró hibák: Agresszív vagy félős viselkedés, metszőfog vagy szemfog hiánya, előre- vagy hátraharapás, albinizmus, atipikus pigmentáció, kanoknál 68 cm, szukáknál 63 cm alatti marmagasság. A kanoknál követelmény a két normális, teljesen leszállt heregolyó.

Eredeti neve: Ciobănesc românesc mioritic
Angol neve: Romanian Mioritic Shepherd Dog

Eredete
A Román Kinológiai Egyesület (Asociatia Chinologica Romana – AChR) A mioritic pásztorkutyát a Kárpátokban őshonos kutyákból tenyésztették ki, a szelekció fő célja a hasznosítás volt. Robosztus megjelenésével egyre több kedvelője lett Romániában. A fajta standardját 1981-ben állította össze a Román Kinológiai Egyesület. Az AChR technikai bizottsága adaptálta és átszerkesztette 2002. március 29-én, a Jeruzsálemben kiadott FCI-modellnek megfelelően, az FCI elfogadta 2004. szeptember 18-19-én.