Közép-ázsiai juhászkutya

Közép-ázsiai juhászkutya standard

KÖZÉP-ÁZSIAI JUHÁSZKUTYA
(Sredneasiatskaya Ovtcharka)

FCI-Standard N° 335
2011.02.09. / EN
FORDÍTÁS: Dmitry Mescheryakov, szerkesztette Elena Krutsenko. Áttekintette Renée Sporre-Willes / Eredeti változat: (EN).

SZÁRMAZÁS: A volt Szovjetunió területei (Közép-ázsiai területek)
 PATRONÁLÓ ORSZÁG: Oroszország.
 AZ EREDETI ÉS ÉRVÉNYES STANDARD KIADÁSI DÁTUMA: 2010.10.13.
 ALKALMAZÁS: Őrző-védő kutya.
 
FCI-CSOPORTBEOSZTÁS:
2. fajtacsoport  Pinscherek & Schnauzerek, molosszer fajták, svájci havasi kutyák
2.2 szekció   Molosszer fajták, hegyi típusú kutyák.
Munkavizsgára nem kötelezett.
 
RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A közép-ázsiai juhászkutya (CASD) az egyik legősibb kutyafajta. A fajta természetes szelekció során jött létre több mint négyezer év alatt azon a hatalmas területen, mely manapság a Kaszpi-tengertől Kínáig és a Dél-Uráltól Afganisztánig terjed. Eredetét tekintve Tibet legősibb kutyáitól származik, a pásztorkutyáktól kezdve a különböző nomád törzsek kutyáiig, melyek szoros rokonságban vannak a mongol juhászkutyával és a tibeti masztiffal. A közép-ázsiai juhászkutyát leginkább, juhok és szarvasmarhák, karavánok kísérésére és a tulajdonos lakóhelyének őrzésére használták és szigorú természetes szelekción ment keresztül. De egyes helyeken a pásztorok maguk is szelektáltak. A kemény életkörülmények és az állandó harc a ragadozókkal szemben befolyással volt a kutya alkatára és jellemére is és így egy erős, félelem nélküli kutya jött létre, mely bátorságáról , jó hírnévre tett szert. Az autentikus helyeken a közép-ázsiai juhászkutyát leginkább a nyájak ragadozók elleni védelmére és örző-védő kutyaként is használták, használják a mai napig, több altípusa, illetve tájjelegű megjelenési formával.

A fajtával való munka az akkori volt Szovjetunióban az 1930-as években kezdődött.
 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: A közép-ázsiai juhászkutya harmonikus felépítésű és nagy termetű, mérsékelten hosszú (a törzse se nem hosszú se nem rövid).

Robusztus, izmos a teste, az izmok terjedelmesek, de nem láthatóak. Egyértelmű a nemek közötti különbség. A kanok masszívabbak és bátrabbak a szukáknál, a mar is kifejezettebbek náluk és a fejük is nagyobb. A teljes érettséget a kutya 3 éves korára éri el.

 FONTOS ARÁNYOK: A törzs hossza kicsit nagyobb, mint a marmagasság. A nagyobb termet kívánatos, de meg kell maradnia az arányos testfelépítésnek. A mellső lábak hossza a könyökig 50-52 % a marmagasságnak. A fang hossza kevesebb, mint a fej hosszának a fele, de több, mint az 1/3-a. 
 VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM: Magabiztos, kiegyensúlyozott, csöndes, büszke és független. A kutyák nagyon bátrak és nagy a munkabírásuk, kitartásuk és a természetes területvédő ösztönük. Jellemző a fajtára a nagyragadozókkal szembeni félelem nélküliség.

 FEJ: Masszív és egyensúlyban van az általános megjelenéssel. A fej alakja majdnem téglalap alakú, felülről és oldalról nézve.

 AGYKOPONYA: Mély koponya. A homlok lapos és a koponya lapos és hosszú. A nyakszirt határozott, de alig látható, mert fejlettek az izmok. A szemöldökívek mérsékelten kifejezettek.

Stop: A stop mérsékelten határozott.

 ARCKOPONYA:
Orrtükör: Nagy, jól fejlett, de nem halad túl a fang általános kontúrján.   Az orr színe fekete, de a fehér és világos színű kutyáknak az orra lehet világosabb.

Fang: A fang tompa és mérsékelten hosszú, majdnem négyszögletű felülről és oldalról nézve és nagyon kicsit keskenyedik az orr felé. A fang terjedelmes, mély és jól feltöltött a szemek alatt. Az orrhíd széles, egyenes és néha kicsit lefelé hajló. Az áll jól fejlett.

Ajkak: Vastagok, a felsőajak szorosan fedi az alsó ajkat, ha a száj zárva van. Előnyben részesítendő a teljesen fekete pigmentáció.

Állkapcsok / Fogak: Az állkapcsok erősek és szélesek. A fogak nagyok, fehérek és egymáshoz közel vannak, összesen 42 fog van. A metszőfogak egy sorban vannak. Elfogadott az ollós, harapófogó és fordított ollós harapás is. A szemfogak jó távol állnak egymástól. A fogak olyan sérülése, mely nincs befolyással a használatra következmény nélküli.

Pofák: A pofacsontok hosszúak és jól fejlettek, a fej négyszögletes formáját nem befolyásolják.
Szemek: Közepes méretűek, oválisak, egymástól távol állók, egyenesen előre néznek, és mérsékelten mélyen ülők. A szemek színe a sötétbarnától a mogyoróbarnáig terjed. A sötétebb szín kívánatosabb. A szemhéjak vastagok és lehetőleg nincsenek túl közel az alsó szemhéjhoz. Nincs látható harmadik szemhéj. A szemszélek lehetőleg teljesen pigmentáltak. A szemszéleknek feketéknek kell lenniük a szőr színétől függetlenül. A tekintet bizalmas és méltóságteljes.

Fülek: Közepes méretűek, háromszög alakúak, vastagok, mélyen tűzöttek és lógnak. A fültő alsó része egy szintben van a szemekkel, vagy kissé lejjebb van a szemeknél. Hagyományosan a füleket vágják a borítón látható fazonra, ez a származási országban és azokban az országokban, ahol ezt a törvény nem tiltja még mindig szokás.

 NYAK: A nyak közepes hosszúságú, nagyon erőteljes, ovális keresztmetszetű, jól izmolt, és alacsonyan illesztett. A nyaklebernyeg jellemző a fajtára.

 TÖRZS:
Felső vonal: Arányos és hosszú, a felső vonalnak a fajtára jellemzőnek kell lennie.
Mar: Határozott, különösen a kanoknál, izmos, hosszú és magas, határozott átmenettel a hát irányába.
Hát: Egyenes, széles, jól izmolt, a hossza a mar-faroktűzés távolságnak kb. fele.
Ágyék: Rövid, széles, izmos, kissé ívelt.

Far: Mérsékelten hosszú, széles, jól izmolt, enyhén lejt a farok tűzéséig. A marmagasság 1-2 cm-el túllépi a far magasságát.

Mellkas: Mély, hosszú, széles, eléggé fejlett, a mellkas a hát irányába szélesedik. Az álbordák hosszúak. A mellkas alsó része egy szintben van a könyökkel vagy kissé lejjebb helyezkedik el. Az előmell kissé túlnyúlik a felkar/lapocka izületen.

Alsó vonal és has: A has mérsékelten felhúzott.

 FAROK: Vastag a tövénél és elég magasan tűzött. A természetes farok sarló formában hordott vagy laza gyűrűbe hajlik, mely a farok utolsó harmadánál kezdődik. Ha a kutya figyel a farok a hát vonalába emelkedik vagy kissé fölé. Ha a kutya pihen, a farok lóg. A farkat hagyományosan vágják, a fazont a borító illusztrációja mutatja, ez a származási országban és azokban az országokban, ahol a törvény ezt nem tiltja még mindig szokás.

A természetes farok ugyanolyan értékű, mint a vágott farok.

 VÉGTAGOK
 ELÜLSŐ VÉGTAGOK:
Általános megjelenés: Az elülső végtagok egyenesek erős csontozattal, elölről nézve párhuzamosak és nem állnak túl közel egymáshoz. Oldalról nézve az elülső végtagok egyenesek.
Váll: A lapocka hosszú, jól hátranyúló, a felkarral kb. 100°.-os szöget zár be. Jól izmolt.

Felkar: Ferdén illesztett, hosszú és erős.
Könyök: Jól illeszkedik, nem fordul se ki, se be.
Alkar: Egyenes, nagyon erős csontok, hosszú, ovális keresztmetszetű.
Elülső lábközép: Mérsékelten hosszú, széles, erős, egyenes elülső lábközép.
Mellső mancsok: Nagy, kerek, ívelt ujjak, a talppárnák volumenesek és vastagok; a körmök bármilyen színűek lehetnek.

 HÁTULSÓ VÉGTAGOK:
Általános megjelenés: Hátulról nézve egyenes és párhuzamos, kicsit távolabb esnek egymástól, mint az elülső végtagok.

Comb: Széles, mérsékelten hosszú és erősen izmolt.

Térd: Nem fordul se ki, se be. A térd szögellése mérsékelt.

Lábszár: Majdnem ugyanolyan hosszú mint a comb.

Csánkizület: Mérsékelt szögellés.

Hátulsó lábközép: Nagyon erős, mérsékelten hosszú, függőleges. Nincsenek farkaskörmök.

Hátulsó mancsok: Nagy, kerek, ívelt ujjak, a talppárnák volumenesek és vastagok; a körmök bármilyen színűek lehetnek.

 MOZGÁS: Kiegyensúlyozott és rugalmas. Az ügetés szabad az elülső lábak lépése hosszú és a hátulsó lábak tolóereje erőteljes. A felső vonal egyenletes mozgás közben. Az összes izület könnyedén hajlik. A hátulsó végtagok szögellése pontosabban kivehető mozgás közben mint állás közben.                               
BŐR: Vastag, elég rugalmas, lazán simuló, hogy megelőzze a sérüléseket, ha a ragadozókkal harcol.
 
SZŐRTAKARÓ:
Szőr: Dús, egyenes, durva tapintású és az aljszőrzet jól fejlett. A fejen és a végtagok elülső részén a szőr rövid és tömött. A mar szőrzete gyakran hosszabb. A fedőszőr lehet rövid, vagy kicsit hosszabb. A fedőszőr hosszúságától függően lehet a szőr rövidebb (3-5 cm), mely az egész testet borítja vagy hosszabb (7-10 cm) mely a nyakon sörényt, a fülek mögött és a végtagok hátulsó részén és a farkon zászlókat formáz.

 Szín: Bármilyen, kivéve a genetikai kék és a genetikai barna bármilyen kombinációban és a cser színen a fekete kabát.
 

MÉRET ÉS SÚLY:
Marmagasság:              Kanok:     Minimum  70 cm.
                                    Szukák:    Minimum  65 cm.
A nagy méret kívánatos, de meg kell maradnia az arányos felépítésnek.
Súly:                            kanok:      Minimum 50 kg.
                                    szukák:     Minimum 40 kg.
HIBÁK:
Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának és a kutya egészségére és jó közérzetére és a hagyományos munkavégző képességére gyakorolt hatásnak megfelelően kell értékelni.
Enyhe eltérések a fajta típusától.
Kanos szuka.
Lekerekített koponya, keskeny fang & keskeny alsó állkapocs, kicsi orr.
A szemek ferdén, vagy közel egymáshoz helyezkednek el, laza szemhéjak.
Magasan tűzött fülek.
Vékony vagy lazán lógó ajkak.
Magas far. Kissé rövid far.
Keskeny front.
Túlzott szögellések a hátulsó végtagoknál.
Szétálló mancsok és hosszú ujjak.
Akciós mozgás, kissé kiegyensúlyozatlan mozgás.
Nagyon rövid szőr 
 
SÚLYOS HIBÁK:
Túlzottan feszes.
Jelentés eltérés az előírt típustól és testfelépítéstől.
Túl hosszú lábak; könnyű csontozat, puha izmok.
A szemek túl világosak vagy kidülledő szemek.
A felső vonal lejt.
A far sokkal magasabb, mint a mar.
Keskeny, rövid és meredek far.
Természetesen csonka farok, megtört farok.
Túl magas csüd, alacsony csüd.
A hátulsó végtagok túlságosan távol tűzöttek a test alatt.
A marmagasság 2 cm-el kevesebb, mint a minimális követelmény.
 

KIZÁRÓ HIBÁK: 
Agresszív vagy túlzottan félős kutyák.
Bármilyen egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.
Félős, túl izgága.
Szukás kan.
Hátraharapás vagy határozott előreharapás.
Különböző színű szemek, kék vagy zöld szemek; bandzsaság.
Laza izületek.
Genetikai barna vagy kék bármilyen kombinációja a szőrzetnél.
Cser szín sajátos fekete kabáttal.
Göndör vagy puha szőr.
Kiegyensúlyozatlan mozgás
N.B. : A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.